Header Image
Duurzaamheid Laadpunten Oplaadpunten voor auto’s, de uitleg

Oplaadpunten voor auto’s, de uitleg

Kan ik mijn auto opladen in een gewoon stopcontact?

U kunt uw auto opladen in een gewone wandcontactdoos, maar dit is zeker niet aan te raden. Een gewone huis- tuin- en keukenwandcontactdoos kunt u niet 8 á 9 uur (oplaadtijd bij 1fase 16A) lang vol belasten. Er zijn mode 2 laden. Hierbij zit de auto op een stopcontact aangesloten, alleen zit er dan een controller kastje in de kabel. Hierin worden tijdens en voor het laden eerste metingen uitgevoerd. Hieronder alles over oplaadpunten voor auto’s.

  • Welke soorten laadpunten zijn er?1- fase of 3- fase met 16A, 32A en nog laadpunten met 1 of 2 contactdozen.
  • Er zijn ook DC laadstations (snelladers ). Deze worden meestal toegepast bij tankstations. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 150 snelladers.

Wat is van belang voor de snelheid van opladen?open-dag-EVM-linne-2014-2-224x300

  • Hoe snel de auto kan opladen.
  • Wat de capaciteit van het laadstation is.
  • Hoe groot de hoofdaansluiting is.

Wat is een snellader?

Snel laden is het laden van auto’s met behulp van een gelijkstroomaansluiting (DC). Afhankelijk van de auto zijn accu’s binnen 30 minuten tot 80% op te laden. Niet iedere auto is hiervoor geschikt. Deze laadpunten vergen een grotere investering dan een regulier laadpunt. Ze zijn nu over het algemeen alleen nog bij tankstations te zien.

Waarom moet mijn meterkast thuis worden aangepast?

De meeste Nederlandse huishoudens hebben een hoofdaansluiting van 25 Ampère. Als u wilt gaan laden met 32 Ampère gaat dit sowieso niet lukken. Maar ook als u met minder Ampère wilt laden, doet u er verstandig aan om een afzonderlijke groep voor het opladen van uw auto aan te laten leggen.

Wat is RFID?

Dit staat voor Radio Frequency Identification. Het is een technologie om van een afstand informatie op te slaan. EV-box maakt gebruik van deze techniek doormiddel van hun laadpassen.

Wat is 1 fase laden?

Het laden van de auto via 1 fase. De oplaadtijd bij 1 fase is langer omdat er minder vermogen beschikbaar is.

Wat is 3 fase laden?

Het laden van de auto via 3 fasen. Er is 3 maal zoveel vermogen, zodat dit sneller gaat.

Wat is type 1?

Dit staat voor het type stekker (Yazaki stekker). Deze zit bijvoorbeeld in de Opel ampera en Chevrolet volt.

Wat is type 2?

Dit is de standaard in laadstekkers, de type 2 stekker van Mennekes. Veel gebruikt in laadstations en ook de standaard aan het worden in de elektrische auto’s.

 

Top