Noodverlichting

Noodverlichting
Noodverlichting_slider_Elektro-Actief-Wateringen

Waarom een noodverlichtingspecialist uit het Westland?

Noodverlichting is in bijna elk bedrijfsgebouw verplicht. Het onderhoud van noodverlichting hoort hier ook bij. Wij nemen u deze zorg uit handen. Voor advies, plaatsing of onderhoud van noodverlichting bent u bij ons aan het juiste adres. Een veilige vluchtroute wordt gewaarborgd met noodverlichting van ons als noodverlichtingspecialist. Wij werken vanuit Wateringen hoofdzakelijk in het Westland.

Waarom onderhoud van noodverlichting?

In Nederland hangen meer dan 17 miljoen noodverlichting armaturen. Omdat het in de Bouwwetgeving is vastgelegd, worden ze wel geplaatst maar vaak niet onderhouden. Kijk maar eens om u heen in openbare gelegenheden. Meer dan 60 procent van de lampen brandt niet. Het onderhoud van noodverlichting is overigens verplicht, om de veiligheid van bezoekers en werknemers binnen het pand te garanderen.

Hoe veilig bent u nu werkelijk?

Naast onwetendheid zijn vaak de kosten de oorzaak voor het uitstellen of helemaal niet uitvoeren van de controle van noodverlichting. De veiligheid van miljoenen mensen wordt op het spel gezet door bezuinigen op onderhoud, terwijl het om een relatief laag bedrag gaat. Daarnaast geeft de Arbowetgeving aan dat het onderhoud aan noodverlichting moet gebeuren. De werkgever of gebouwbeheerder is verantwoordelijk bij calamiteiten. Rookmelders worden vaak wel opgehangen, maar als er brand uitbreekt, is de snelste manier om te vluchten niet bekend. Meer dan 70 personen sterven per jaar door brand. Dat wil toch niemand op zijn geweten hebben?

Wat houdt het onderhoud van noodverlichting in?

Het onderhoud van noodverlichting door een noodverlichtingspecialist bestaat uit meerdere stappen:

  1. Visuele controle
  2. Onderhoud
  3. Functietest
  4. Afronding

Doordat alle noodverlichtingspecialisten deze stappen volgen, geven zij de garantie dat bij stroomuitval de noodverlichting het nog minimaal één uur blijft volhouden. Dit is de termijn die wordt geëist door wetgeving en iedereen in staat moet stellen om veilig het gebouw te kunnen verlaten.

  1. De visuele controle

De visuele controle van noodverlichting houdt in dat de specialist kijkt of de noodverlichting nog op de juiste plaats hangt. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar door een kleine wijziging door bijvoorbeeld verplaatsing van meubilair kunnen het zicht en de vluchtweg veranderd zijn. De visuele controle wordt in veel gevallen niet uitgevoerd. Na iedere verplaatsing of verbouwing is het aan te raden om een noodverlichtingspecialist de locatie te laten controleren.

  1. Het onderhoud

Het onderhoud is in te delen in vervanging en schoonmaken. De lichtbron en batterij moeten worden gecheckt en regelmatig worden vervangen. De lichtbron (lamp) van de meeste armaturen moet ieder jaar vervangen worden. We hebben het dan over preventieve vervanging. De batterij moet om de 4 jaar vervangen worden. Ook dit is preventieve vervanging en dit is bedoeld om de garantie te geven dat bij een stroomstoring de noodverlichting nog minimaal een uur blijft branden. Preventieve vervanging wordt uitgevoerd volgens de Europese normen voor het onderhoud van noodverlichting. Afhankelijk van uw contract zal de vervanging uitgevoerd worden.

  1. Functietest

Het belangrijkste van het onderhoud aan de noodverlichting is het controleren van het functioneren. De meeste noodverlichting moet minimaal 1 uur blijven branden. Dit zijn de bekende groene nooduitgang bordjes en normale vluchtroute verlichting. Daarnaast hebben we werkplekken met een verhoogd risico. De noodverlichting moet hier blijven branden tot het gevaar is geweken. Al deze functies worden getest door de noodverlichtingspecialist.

  1. Afronding

De afronding houdt in dat de specialist een inspectierapport maakt en het logboek aanvult. U ontvangt van de specialist een digitaal inspectierapport. Als in het contract geen vervanging is opgenomen, krijgt u een materiaallijst van de te vervangen lichtbronnen en batterijen. De armaturen waarvan de batterij en de lichtbron vervangen moeten worden zijn het aankomende jaar niet meer goedgekeurd en moeten vervangen worden.

Elektro Actief is uw noodverlichtingspecialist in het Westland. Start daarom vandaag nog met een noodverlichtingsplan of de verplichte controle hiervan. Maak een afspraak voor advies of uitvoering.

(0174) 29 88 77
info@elektro-actief.nl