Header Image
Elektrotechniek NEN 3140 keuringen

NEN 3140 keuringen

NEN 3140-keuringen voor gereedschap

Elektro Actief zorgt ervoor dat al uw elektrische gereedschap voldoet aan de NEN 3140 norm. Alle elektrische installaties en apparatuur moeten voldoen aan de NEN 3140 norm, van computers en printers tot boormachines en draaibanken. U bent verplicht uw apparaten jaarlijks te laten keuren door een erkende en gecertificeerde installateur. Elektro Actief beschikt over de expertise en neemt u deze zorg graag uit handen. Wij zorgen voor een snelle en grondige NEN 3140-keuring. Zo weet u zeker dat uw apparatuur voldoet aan alle eisen.

Wat is NEN 3140?

De NEN 3140, “Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Laagspanning”, is de Nederlandse norm (NEN) voor veilige bedrijfsvoering van werkzaamheden nabij, aan of met elektrische objecten in het laagspanningsgebied (bron: Wikipedia [link naar https://nl.wikipedia.org/wiki/NEN_3140]).

Waarom is de NEN 3140-keuring belangrijk?

De NEN 3140-keuring wordt door verzekeringsmaatschappijen en arbeidsinspectie als verplicht beschouwd. Als u niet aan uw verplichtingen voldoet, dan kan de arbeidsinspectie tot maatregelen overgaan. Wanneer er een situatie is waarbij direct gevaar dreigt, kan er besloten worden om de werkzaamheden in uw bedrijf stil te leggen. Zorg daarom dat u uw apparatuur en gereedschap regelmatig laat controleren.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid na keuring?

Na de keuring kunt u aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om te voldoen aan de veiligheidseisen. De keuring moet natuurlijk regelmatig gebeuren. Daarbij zijn de leeftijd van het apparaat, de gebruiksintensiteit, het risicoprofiel en het laatste keuringsrapport het uitgangspunt.

Welke apparaten vallen onder NEN 3140?

Hierbij moet u denken aan alle apparaten waar een stekker aan zit! Van koffiezetapparaat tot boormachine, van decoupeerzaag tot magnetron, van verlengsnoer tot zaagmachine en van stofzuiger tot een haakse slijper.

De NEN 3140 norm geldt voor zowel 230 volt als 400 volt.

Welke installaties vallen onder NEN 3140?

Onder NEN 3140 vallen grote machines en ook volledige bedrijfsinstallaties.

 

Aan welke eisen moeten een NEN 3140 keurmeester voldoen?

Een NEN 3140 keurmeester moet hiervoor een erkende opleiding gevolgd hebben.

 

Hoe vaak moet een NEN 3140-keuring plaatsvinden?

Elektrische arbeidsmiddelen moeten ieder jaar een NEN 3140-keuring ondergaan. Kantoormaterieel moet elke 3 jaar gekeurd worden. Bedrijfsinstallaties moeten tussen de 2 en 5 jaar gekeurd worden volgens de NEN 3140-norm. Dit is afhankelijk van het risicoprofiel van de installatie.

Waar zijn de kosten van een NEN-3140 keuring van afhankelijk?

  • De tijd die besteed moet worden aan het opnemen op locatie.
  • De tijd die besteed moet worden aan het maken van een keuringsrapport.
  • De gebruikte apparatuur voor het doen van een NEN 3140-keuring.

Wilt u meer informatie over NEN 3140-keuringen of wilt uw een keuring laten uitvoeren? Neem dan contact op met Elektro Actief.

Top